Educació Creadora: Moviment

imatge de EOS

De la mà de Susan Palazon, Llicenciada en psicologia, Educació Social i formada en educació creadora oferim un nou taller.

El Taller és de moviment, en el qual, el joc que es desenvolupa és a través del cos oferint diferent teles i música. L'objectiu comú que comparteixen els tallers d'expressió és del de desenvolupar la nostra capacitat creadora i donar espai de creixement on es pugui desplegar el nostre potencial. A sota podeu trobar un document explicatiu més extens sobre l’objectiu i el que es treballa en aquests tallers.

L’activitat iniciarà al Novembre , els dijous de 16 a 17:30 i el preu són 35 €/mes per persona per les persones sòcies de la cooperativa Espai Obert La Serra i 40 €/mes per la resta. 

Recordar-vos que són tallers dirigits a totes les edats, aconseguir un grup heterogeni és summament interessant. El taller s’obrirà amb un mínim de 6 persones i un màxim de 12. Si hi hagués més interessats llavors obriríem un segon grup.

Els que estigueu interessats podeu escriure a activitats@espaiobertlaserra.org indicant el nom, cognom i edats dels participants. És una activitat oberta a tothom, amics, avis, veïns... així que no dubteu en expandir la informació.

 

Educació creadora i desplegament personal - Susan Palazón
TALLERS D’EXPRESSIÓ

Què és un taller d’expressió segons l’educació creadora?

És un espai al que s’afavoreixen aprenentatges que permetran la possibilitat d’expressar de forma autèntica, lluny de models i comparacions.

Entenem que expressar, per l’èsser humà, és una necessitat bàsica que troba la forma de ser satisfeta per un canal o altre, ja sigui verbalment, o a través del cos, o d’un joc, etc.

Expressar ens dona la possibilitat de conectar sense por amb els nostres sentiments i emocions i per tant explorar i donar valor al que volem i el que no volem, afavorint la sensació de seguretat i una bona autoestima.

En segon lloc, el taller és un espai d’aprenentatge, ja que és un espai per jugar. En els diferents tallers es proposen jocs diferents: el de pintar, el de modelar, el de ballar, etc. En tots ells es faciliten els elements necessaris per a que les persones que hi participen puguin experimentar i trobar respostes a les seves inquietuds tècniques. Per això, la persona que assisteix a aquest procès d’aprenentatge respon sempre a les necessitats que sorgeixen i no roba descobriments a la persona que juga, de manera que neix en ells una vivència que els farà veure de forma diferent molts aspectes de la seva vida: “jo puc!”.

A més a més els tallers conjuguen perfectament l’aprenentatge sobre el que és espai personal de joc i espai comú, de manera que sempre s’ha de tenir en compte als altres i alhora tenen un lloc protegit on poden portar a terme el seu joc, un espai entre el grup on es poden sentir acceptats per ser qui son. Aquest aprenentatge social és bàsic, perque tots necessitem estar en ungrup, grans i petits, i tots necessitem trobar el nostre espai dins d’aquell grup.

El grup que forma part del taller interessa que sigui hetereogeni, amb integrants de diferents edats, ja que és més fàcil no comparar-se amb els altres quan t’adones que tots som diferents i que precisament en les coses que ens diferencien es troba la nostra riquessa.

Casar aquestes dues vessants és essencial. Trobar l’espai adequat per treballar “allò que és nostre”, un espai individual, particular, inviolable...Un espai on trobar-nos amb nosaltres, les nostres pors, angoixes, alegries i sensacions, en definitiva, un canal obert a expressar les nostres emocions.

Un espai on expressar tot això tan necessari de ser expressat. Un espai on tot això expressat no sigui jutjat, sino respectat com el que és, part de nosaltres. I a la vegada un espai que ens doni la oportunitat de trobar-nos amb el grup, de compartir experiències, vivències, conflictes,…Un espai on ens trobem a gust per ser qui som, que ens sentim valorats per ser qui som. Un espai on no ens sentim jutjats, però un espai on trobem el límit del grup social. Aquells límits que ens ajudaràn a conèixer i entendre els altres i a valorar-los per qui són, i no tan sols pel que fan.

Metodologia

Els tallers s’enmarquen dins la metodologia de la “educació creadora” i la “educació activa”. Una de les seves idees fonamentals és que tots hem nascut amb totes les potencialitats que el nostre aprenentatge requereix, de manera que envoltats de les condicions i entorn adequats podem apendre d’una forma profunda i significativa per a nosaltres. Aprenent d’aquesta manera cadascú és responsable de la seva evolució, guanya confiança en les seves capacitats i és capaç de desenvolupar la seva creativitat a qualsevol àrea del seu interés.

El creador d’aquesta metodologia fou Arno Stern, que després de més de 30 anys continua treballant amb el seu taller a Paris. Jose Miguel Castro i Vega Martin porten treballant amb aquesta metodologia als seus tallers i a escoles a Bilbao fa més de 20 anys.

Aquesta metodologia s’ha anat estenent per diferents llocs a Europa i a Espanya a punts del Pais Vasc, Navarra, Cantabria, Madrid i Catalunya.

Qui vetlla pel bon funcionament del taller?

Al costat de les persones que participen al taller hi ha un “acompanyant” o “assistent” (li diem aixi en lloc d’educador), que l’ajuda en tot el que necessita. És la persona que està servint per a que la activitat funcioni. Fa que l’ambient de treball sigui agradable, però mai resol els problemes de creació; això és feina i aprenentatge de cadascú.

La relació entre els companys ha de ser respectuosa. No modelen, ballen o interpreten pels altres, si no que ho fan per a ells mateixos. No hi han millors ni pitjors, sino persones diferents en punts diversos de la seva Educació creadora i desplegament personal. Per això l’acompanyant vetllarà per a que mai els treballs o els jocs que es portin a terme siguin objecte d’exhibició de cap tipus.

En fer els grups s’intenta que hi hagi la màxima diversitat possible, perque això fa que es sentin diferents…aixi vivencien que la diferència és bona per a un mateix i enriquidora pels altres.

La persona que acompanya en el taller està formada en Educació Creadora i és un especialista de desplegament personal.

Quins jocs propossem?

El joc de modelar el fem amb fang amb les eines que siguin adients. Les persones que hi participen tenen la possibilitat de manipular i explorar les seves possibilitats a través de les seves mans. En cap cas s’enduran a casa les peces que elaborin ni es derivaràn d’allà exposicions, ja que és important preservar aquest joc lluny del judici.

El joc de moviment el facilitem a través de la música i diferents teles que poden fer servir com necessitin. Els participants exploren i aprenen sobre la seva psicomotricitat i les possibilitats d’expressió a través del cos.

El joc de configuració proporciona la possibilitat de jugar un sol, amb joc personal o projectat, però també a fer joc simbòlic amb els altres. En ell es poden construir tot allò que necessitin pel joc, guanyant habilitats pràctiques i de domini espaial per conformar espais i estris. A més la relació amb els altres és un camp d’aprenentatge sobre el respecte, la tolerància i la gestió de conflictes.

Periodicitat i participants

La proposta inicial es d’un taller a la setmana de 90 min. de durada. Els grups han de tenir un mínim de 6 persones i un màxim de 12 persones. En cas de que el número de persones interessades a participar fos major, s’afegiria un altre dia de taller. Al taller té cabuda tothom, sense limitació d’edat donat que els grups són heterogenis i s’enriqueixen amb la diversitat.

 

Bibliografia i webs d’interès sobre el tema

Del dibujo infantil a la semiología de la expresión, de Arno Stern. Ed.Carena Editors

www.arnostern.com

www.dirayaexpresion.es

Contacte amb Susan Palazón

A través de correu electrònic: susan.palazon@gmail.com

Per via telefònica: 600 292 688

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.